Hvar – het vakantie eiland

Prachtige stranden, een mild klimaat, lavendelvelden, sportactiviteiten en een rijk cultureel erfgoed vind je allemaal op het Kroatische eiland Hvar. Hvar is ca 70 km lang en ligt ten zuiden van de kuststad Split, je kan het eiland met de veerboot bereiken. Op Hvar is genoeg te doen en te zien naast zonnen op de prachtige stranden, en natuurlijk is de lokale keuken uitstekend met verse groente, gebakken vis, garnalen, mediterrane kruiden, lokaal geproduceerde olijfolie en uitstekende wijnen.

Baked fish and pepper, Croatia
photo ©EMRE d.o.o.

Wat kan je zien en doen op Hvar:

Stad Hvar
Deze stad met dezelfde naam als het eiland is een van de best bezochte steden aan de Dalmatische kust, dankzij de historische rijkdom binnen de stadsmuren. De drie belangrijkste gebouwen van de stad vormen de drie zijkanten van het centrale plein, de vierde zijde is open naar de zee. Langs het plein staat de renaissance St. Steven kathedraal met een 17e-eeuwse klokkentoren, het paleis van de dichter Petar Hektorović, en een laat 16e eeuws arsenaal. Natuurlijk kan je hier lekker winkelen, een terrasje pakken en heerlijk eten.

Panorama from fort, Hvar Croatia
photo ©EMRE d.o.o.

Stari Grad (Faros)
Zo’n 2.400 jaar geleden zeilden de Grieken van het eiland Pharos langs de Dalmatische kust naar het eiland Hvar, waar ze de stad Faros, die nu Stari Grad wordt genoemd, hebben opgericht.
Het bekendste gebouw in Stari Grad is een fort gebouwd door de Kroatische renaissance dichter Petar Hektorović (1487 – 1572), hier combineerde hij zijn liefde voor de natuur met poëzie. Het fort was zijn zomerverblijf, want hij woonde ook in zijn kasteel in de stad Hvar . In het fort zijn een vijver en duiventil te zien, met op de muren Latijnse en Kroatische inscripties. Dit alles ligt verstopt achter onaantrekkelijke muren, maar als je binnen bent kan je zien dat het een bezoek waard is! De Petar Hektorović’s Tvrdalj is geopend voor bezoekers van mei tot oktober.

Fort of Petar Hektorović, Stari Grad, island Hvar, Croatia
photo ©EMRE d.o.o.

Vrboska
Bekend om de in juni bloeiende lavendelvelden, de rest van het jaar kan je allerlei producten gemaakt van lavendel kopen. Deze plaats wordt gedomineerd door de 16e eeuwse versterkte kerk van St. Maria.

Aglais io (European peacock) in Medjimurje, Croatia
photo ©EMRE d.o.o.

Stranden op Hvar

Fietsen op Hvar
De provincie Split-Dalmatië heeft een website met allerlei fietsroutes, je kan kiezen uit vier verschillende regio’s, waaronder het eiland Hvar met 13 verschillende fiets routes van makkelijk tot moeilijk.

Cycling along the coast
photo ©EMRE d.o.o.

Wandelen op Hvar
Het eiland Hvar is heerlijk om te wandelen, zoals rond de kleine kustplaatsen, langs de kust en stranden en door de natuur in het binnenland.

Grapčeva grot
In het zuidelijke deel van het eiland Hvar ligt een prehistorische grot – de Grapčeva grot. In deze grot zijn voorwerpen van een eeuwenoude cultuur gevonden, waaronder de oudste afbeeldingen van een boot in Europa op stukken aardewerk. Deze grot heeft stalactieten, stalagmieten en bevat een grote en een kleine zaal, met tal van minder toegankelijke zijtakken. De eenvoudigste manier om naar deze grot te komen, die 239m boven de zeespiegel ligt, is met de auto van Jelsa naar Humac en dan neem je lopend het veldpad naar de grot.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close