De magische fietsroute langs de rivier Mura

CYCLE IN A NETWORK 2.0 (CIAN) (Fietsen in een netwerk) is een circulaire grensoverschrijdende fietsroute in de regio’s Međimurje en Podravina in Kroatië, en Zala in Hongarije. Het verbindt de gebieden gelegen langs de rivieren Drava en Mura met de oevers van het Balaton meer in Hongarije. De route loopt door de nationale parken Donau-Drava en Balaton-Felvidéki in Hongarije, en het Mura-Drava Regionale Park in Kroatië. Dit laatste park is ook onderdeel  van het internationale Mura-Drava-Donau biosfeer reservaat, beschermd door UNESCO.


De totale lengte van de fietsroute is 263 km, welke door een ervaren amateur/competitieve racefietser in ongeveer tien uur gereden kan worden en in twee dagen door een fitte toerfietser. Voor een ontspannen familie fiets toer kan je rekenen op drie tot vier dagen. Het Hongaarse deel is licht heuvelig, met frequente korte stijgingen, terwijl de route door Kroatië geheel plat verloopt. De cumulatieve stijging is tot 1,600 meters. Dit betekend dat de route weinig eisend is wat betreft de configuratie van het terrein, maar dat de lengte bijdraagt aan de moeilijkheids-graad, welke voornamelijk stamina en fysieke fitness vereist.
De route is gemarkeerd door borden en op elk moment in de route worden gestart. De route loopt langs verkeersluwe wegen, met gedeeltelijk separate fiets paden. De route is over de gehele lengte geasfalteerd, maar de kwaliteit van het weg oppervlak varieert. Het beste deel loopt door Međimurje, het deel in Podravina is van een variërende kwaliteit, terwijl het asfalt in het routedeel door Zala op sommige stukken verslechterd is, maar voor het overgrote deel redelijk van kwaliteit. In Međimurje zijn er elke vijf kilometer rustplaatsen, voorzien van moderne faciliteiten.

Naast het prachtige natuurlijke groene landschap, loopt de route door de plaatsen Nagykanizsa in Hongarije en de Kroatische plaatsen Čakovec, Prelog en Koprivnica. Deze steden hebben elk een mooi centrum en interessante culturele en historische attracties, zoals oude burchten en kastelen, musea en galeries. Langs de route kan je dorpen bezoeken die de landelijke architectuur en het vredige leven in Pannonia met traditionele ambachten, etnografische collecties en religieuze monumenten bieden. De boven genoemde plaatsen bieden evenwel de volledige ondersteuning in relatie tot de fietssport, zoals reparaties, onderdelen en uitrusting. Het Hongaarse deel van de route biedt de toeristen spa resorts van Zalakaros, goed onderhouden rust plaatsen langs het meer Csónakázó nabij Nagykanizsa en bij het meer in Gyékenyés. Het Kroatische deel heeft het grootste toeristische aanbod, met naast het aanbod in de steden ook de dorpen langs de rivier de Drava en het meer HE Dubrava nabij Prelog.

De accommodaties met faciliteiten toegespitst op fietsers zijn te herkennen aan het ‘Cyclist Welcome’ bord, en zijn te vinden langs de gehele route samen met een rijk aanbod aan lokale gastronomie.

www.cycleinanetwork2.eu


Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close