Prachtige Kroatische naïeve schilderkunst op glas

Hlebine is het centrum voor Kroatische naïeve glas schilderkunst

Kroatische naïeve schilderkunst

Wereldwijd bekend vanwege de prachtige heldere kleuren, simpele motieven uit het boerenleven en om de bijzondere schildertechniek van schilderen in omgekeerde volgorde met olieverf op glas. Deze schildertechniek werd vorige eeuw door enkele boeren ontwikkeld in het kleine landelijke dorpje Hlebine, gelegen nabij de wat grotere plaats Koprivnica in noord Kroatië.

Naïeve kunst – beschilderd ei (Zagreb)

Tijdens de winterperiode was er weinig werk op het land en in hun vrije tijd legden de boeren zich toe op allerlei soorten handwerk, zoals houtbewerking, het maken van rieten manden en ook schilderkunst. Deze boeren en landarbeiders hadden weinig scholing en waren al helemaal niet op een kunst academie geweest, daarom heet deze vorm van kunst naïeve kunst.  Deze schilderkunst vooral in de wintermaanden werd bedreven en dit is misschien de reden waarom vele winterse taferelen werden afgebeeld, met fel gekleurde luchten en huisjes die bedekt zijn met een zachte dikke laag vers gevallen sneeuw.

Gallery of Josip Generalic, Hlebine

Deze Kroatische naïeve kunst kan je op verschillende plaatsen van dichtbij bekijken. Er is het Croatian Museum of Naive Art in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Maar om deze kunstvorm echt te beleven in de lokale landelijke omgeving die de inspiratie was van de kunstenaars moet je een bezoek brengen aan het dorp Hlebine. In Hlebine kan je naar de Gallery of Naive Art en de Gallery of Josip Generalic, hier word je door de medwerkers vriendlijk geholpen en ze kunnen jevan alles vertellen over de geschiedenis van deze naïeve kunst.

Gallery of Naive Art in Hlebine

Als je in Hlebine bent kan je een autorondrit maken lande de’ Naïeve Gallery route’ zoals aangegeven op het grote blauwe bord bij de ‘ Gallery of Naive art’ in Hlebine. Voor meer informatie en andere dingen die er te doen en zien zijn in deze prachtige landelijke regio kan je de volgende websites bezoeken:

Tourist office of central Podravina

Tourist office of Koprivnica

Tourist office of the region Podravina-Prigorje

 

 

 

 

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close