Ruik de frisse landelijke natuur in Kroatie

Kroatië heeft veel meer vakantieplezier te bieden dan alleen maar zon, zee en stranden! Het binnenland bezit natuurlijke schoonheid, heerlijke gastronomie, verrassende culturele festivals en een rijke cultureel erfgoed en historische locaties.

Een van de vele bestemmingen in het binnenland van Kroatië dat niet platgelopen wordt door toeristen zijnd e regio’s in het noordwesten van het land, grenzend aan Slovenië en Hongarije. Bezoek deze prachtige gebieden en geniet van de landelijke vergezichten, groene rivieroevers, cultureel erfgoed en heerlijke lokale gerechten en wijn. Bezoek charmante plaatsen zoals Cakovec, Varazdin en Koprivnica.

Hier vind je meer informatie over Varazdin en Cakovec.

Tussen de stad Koprivnica en de grens met Hongarije ligt een gebied die sterke banden heeft met de rivier de Drava.  De Drava is een belangrijke zijrivier van de grandioze Donau. De rivieren Drava, de smaller rivier Mura en de Donau worden vormen samen de zogenoemde Amazone van Europa. Er zijn diverse internationale projecten in ontwikkeling die dit prachtige beschermde natuurgebied beter toegankelijk maken voor bezoekers door het aanleggen van bijvoorbeeld fietsroutes.  Voor meer informatie over deze ontwikkelingen en wat er allemaal te zien en doen is in de Amazone van Europa kan je de volgende website en facebook bladzijde bezoeken.

No man ever steps in the same river twice, for it’s not the same river and he’s not the same man. ‘Heraclitus’

Natuur en de rivier de DravaGola
In en rondom het kleine dorp Gola kan je genieten van het rustige landelijke leven en de mooie behouden natuur met de mogelijkheid om te wandelen, fietsen en vissen langs de weelderig groene oevers van de Drava.

Verrassende kunst en cultuurHlebine

Reeds in het jaar 1330 stond er een dorp op de huidige locatie van Hlebine, welke genoemd staat in oude schriften. Daarin staat beschreven dat het dorp als gift gegeven is door de toenmalige koning aan de twee zonen van graaf Mikac. Echter, in het jaar 1552 veroverde het Turkse leger het gebied en zij hebben alle dorpen in de regio platgebrand. Dit liet de dorpelingen geen andere keuze dan te vluchten en beschutting te zoeken in de nabij gelegen moerassen en bossen langs de Drava. Pas in de 17e eeuw is er sprake van een kleine nederzetting met de naam Hlevi (hedendaags – Hlebine) en de St. Catarina kerk werd in 1834 voltooid.

Rondom het kunstenaars dorp Hlebine vind je aangename natuur, idyllisch landelijke landschappen en vooral de wereld bekende creatieve dorpelingen!  Want Hlebine is de geboorteplaats van de Kroatische Naïeve Kunst, erkend als ongrijpbaar cultureel erfgoed van Kroatië.  Bij deze kunstvorm worden olie schilderijen in omgekeerde volgorde op glas geschilderd.

Ivan Rabuzin 'On the Hills - Primeval Forest' 1960

photo ©Croatian Museum of Naive Art

Waar twee rivieren elkaar ontmoetenLegrad

Heb je ooit een plek bezocht waar twee rivieren samenkomen, hier is je kans – vlakbij het dorp Legrad voegen de rivieren Mura en Drava zich bij elkaar. Daarnaast is dit ook een van de weinige oer-natuurgebieden in Europa, ook al is het een klein gebied, het estuarium wordt beschermd als een speciaal natuurgebied – Veliki Pažut. Bijzonder is dat de rivieren in dit deel ongereguleerd zijn en hun koers en uiterlijk veranderen, zoals de natuur het regisseert en niet de mensheid. Dit zorgt voor een rijke biodiversiteit en creëert een plek met zeldzame en unieke flora en fauna, naast de oevers van de rivier kan je ook het kleine meer Šoderica bezoeken.

Fietsen langs de rivieren Drava en Mura

https://dravabike.si/en/info/drava-cycling-route
https://medimurje-bike.com/ruta/r1-drava-ruta

photo ©Pixabay antranias

Romeinse geschiedenis en St. Martin Virje

Het dorp Virje ligt op de hellingen van de Bilogora-heuvels, aldaar waar ze afdalen naar de vruchtbare vlaktes van Podravina. Rondom het dorp vind je zijn beuken, eiken en acaciabossen, landerijen en bloemenweiden. Virje wordt gevormd door zijn dynamische geschiedenis, het was de locatie van een Romeins station genaamd Lentulis langs de weg van Ptuj (momenteel in Slovenië) en Osijek verderop langs de rivier de Donau. De patroonheilige van Virje is Sint Maarten, bekend om zijn daad om zijn mantel in tweeën te snijden met zijn zwaard en te delen met een bedelaar.

 

 

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close