Vakantie in Kroatië & de trein!

Vanaf de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk is de trein een belangrijk vervoersmiddel in Kroatië, de oudste trein rails dateren uit 1860! Ik heb enkele interessante feiten en plaatsen gevonden met de trein als hoofdthema, deze plaatsen kan je bezoeken of er zelfs een actief dagje uit van maken!

De Kroatische Nationale Spoorwegen
HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) is de naam van de Kroatische Spoorwegen, op de website kan je ook in het Engels alle informatie over treinreizen in en naar Kroatië vinden. Er staat verder ook informatie over acties en aanbiedingen.

  • Er is de mogelijkheid om de nacht trein te nemen, waar je in een slaap coupe verblijft en je auto of motor kan ook mee op de trein, zodat je uitgerust op de plaats van bestemming aankomt.
  • Er zijn directe internationale treinverbindingen tussen de Kroatische hoofdstad Zagreb en de Duitse steden Frankfurt en München.
  • 1. Een familie korting van 50% wordt toegepast als er evenveel of meer kinderen in de leeftijd tussen 6 en 15 jaar meereizen dan er volwassenen zijn (tussen min 3 en max 10 personen).
    2. Een familie korting van 40% wordt toegepast als de reizende familie uit meer volwassenen dan kinderen bestaat (tussen min 3 en max 10 personen).

Fiets over een oud trein spoor in Istrië

  • In Kroatië kan je fietsen langs de zogenaamde Parenzana spoorweg, het is een smalle spoorlijn die door drie landen gaat. Vroeger was het spoor van vitaal belang om de mensen en de lokale economie te verbinden – de Parenzana spoorlijn waqs in gebruik in de jaren 1902 tot 1935 tussen de plaatsen Trieste en Poreč, door het huidige Italië, Slovenië en Kroatië.
  • In 2002 is de Parenzana spoorlijn uitgegroeid tot een fiets- en wandelroute, het Kroatische deel is 78 km lang, en verbindt de steden Buje, Grožnjan, Oprtalj, Motovun, Vižinada en Nova Vas tussen Poreč en de Sloveense grens.
  • Vandaag de dag is het een interessante toeristische bestemming met zijn eigen verhaal, je kan georganiseerde treinreisjes maken, de oude stations bezoeken of de wandel- en fietsroute volgen – kijk voor meer informatie bij Parenzana route en ‘Istria Cycling’.

Slaap in een verbouwde treincoupé
Je kan in een verbouwde treincoupé slapen van Adriatic Train Hostels geopend in het voorjaar van 2016. Er zijn treincoupé Hostels op de trein stations van Kroatische steden,  zoals de hoofdstad Zagreb, en op geweldige vakantie bestemmingen aan de kust zoals Split, Šibenik, Zadar, Rijeka, en Pula.

De oudste trein rails in Kroatië
De oudste treinrails in Kroatië loopt van Čakovec – Pragersko – Maribor (nu Slovenië) en dateert uit 1860, je kan een bezoek brengen aan het kleine dorpje Dunjkovec in de regio Medimurje om dit treinspoor en het oude trein stationnetje te bekijken. Er is een klein museum op het station, dat op zaterdag van 10.00 -13.00 uur geopend is. Bekijk ook de prachtige graffiti tekening van een oude locomotief door de kunstenaar Danijel Drvenkar op de muur van het station. Een fietsroute (Međimurje on Bike — R1 – MDB Cestovna via ČK) loopt door het dorp Dunjkovec en kruist het oudste deel van de Kroatische trein spoor twee maal, klik hier voor meer informatie over fietsen in Medimurje.

Kroatisch Trein Museum in Zagreb – Hrvatski Željeznicki Muzej
Bezoekers kunnen de vaste tentoonstelling, met een deel van het materiaal dat bestaat uit 20 trein delen, bekijken in het museum bij ‘Vinkovci’ trein station in Zagreb. Toegang tot het museum is gratis en het museum is alleen op dinsdag van 09.00 – 11.00 uur geopend. Er zijn ook nog 15 stoom locomotieven te zien op diverse treinstations door heel Kroatië.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close