Nationale feestdag op 1 mei – gratis bonen soep en picknicken!

Ook in Kroatië, zoals in veel landen over de hele wereld, is 1 mei een nationale feestdag. Iedereen is vrij en traditioneel gaan mensen met familie of vrienden buiten picknicken en BBQ-en, het is ook vaak erg mooi weer, dus heerlijk om een dagje buiten in de natuur te vertoeven. Naast de traditionele BBQ wordt er ook op veel plaatsen door politieke partijen en andere organisaties een picknick georganiseerd, waar gratis bruine bonen goulash of soep met brood wordt geserveerd.
In het park Maksimir in de hoofdstad Zagreb worden wel meer dan 50.000 porties bonen soep uitgedeeld aan de vele mensen die komen. Bruine bonen worden gezien als een echte arbeidersmaaltijd.

Maar waarom is 1 mei een feestdag?
Deze dag is om te denken aan de slechte arbeidsomstandigheden van arbeiders, zoals in fabrieken en kolenmijnen. Sinds eind 19e eeuw kwam er meer aandacht voor arbeidsomstandigheden en rechten voor arbeiders. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen en kinderen werkten voor lage lonen onder slechte omstandigheden – er was geen recht op vakantie, ziekteverlof, geen begrensd aantal werkuren per dag of vrije dagen. Op een gegeven moment was de maat vol en gingen de arbeiders staken. In Chicago (V.S.) vond op 1 mei in 1886 een van de grootste arbeiders stakingen plaats, met wel 80.00 mensen die op de been waren – het belangrijkste punt was dat ze een vaaste acht-urige werkdag wilden.

Voordat 1 mei geassocieerd was met de opstand van de arbeiders, was het een feestdag om de komst van de lente te vieren. Met gebruiken zoals de 1-mei paal waar linten aan hangen en meisjes versierd met voorjaarsbloemen omheen dansen. De poorten van de huizen werden versierd met voorjaarsbloemen en takken. Door de komst van het communisme in oost-europa is deze oude traditie opgegaan in de viering van 1 mei als dag van de arbeiders.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close