Kalnik – Middeleeuws Kasteel, Groene Bossen en Prachtige Vergezichten

Kalnik is een kleine plaats gelegen in het noordwesten van Kroatië, ongeveer 70 km van Zagreb vandaan. Volg net voor Kalnik de bruine borden naar het fort (Stari grad, Veliki Kalnik) alwaar je een mooie berghut (Planinarski Dom Kalnik) en parkeerplaats vindt. Het aantrekkelijke van Kalnik zijn de resten van het middeleeuwse fort, het prachtige bos, het mooie uitzicht over de vlakte en de kale kalksteenrotsen welke perfect geschikt zijn voor rotsklimmen. De kalkstenen rots wand loopt in een noord-zuid richting en heeft een hoogte van slechts 643m. Naast eenvoudige wandelingen door de prachtige bossen en de kale rosten voor rotsklimmen is het ook een perfecte plaats voor paragliden vanwege de locatie en thermiek.

Het gebied rond Kalnik is reeds sinds oude tijden bewoond en er zijn archeologische resten uit het Bronzen tijdperk en later gevonden. Als je naar de resten van het middeleeuwse fort “Veliki  Kalnik” kijkt, gebouwd op de rotsrichel begrijp je waarom het fort nooit veroverd is, ookal werd het sinds de 13e eeuw bestormd door vele veroveraars, zoals de Tartaren, Avaren en Turken. Hoewel het vandaag de dag vrij vervallen is, is het nog steeds het best bewaard gebleven middeleeuwse fort in dit deel van Kroatië.

In Kalnik vind je schilderachtige verticale rotswanden en resten van een middeleeuws fort aan de rand van een grote vlakte omringd door groen bos.

Maak de wandeling over de goed aangegeven educatieve wandelroute (Poucna Staza 18, PS18), de wandeling duurt ongeveer 2 uur en je wandelt door de mooiste delen van het bos van Kalnik waar ook het botanische reservaat – Mali Kalnik ligt. Sinds het midden van de 19e eeuw trekt Kalnik de aandacht van wandelaars en natuurliefhebbers. Behalve de educatieve route zijn er verschillende andere mooie wandelroutes die starten bij de berghut Kalnik en het oude fort.

Wandel routes

De Zeven Tanden
De route loopt van de berghut Kalnik over de 7 grote rotskammen naar de hoogste top – Vranilac. De lengte van de wandelroute is slechts 500 meters, en het duurt ongeveer 40 minuten om te klimmen. De route heeft ook een alpinist plek waar het door een kloof tussen twee rotsen loopt, maar het is mogelijk om dit punt via de noordkant te omzeilen. De klimroute is erg mooi vanwege het mooie uitzicht over de rotsachtige heuvelkammen die er uitzien als tanden.

Kalnička greda

”Kalnička greda” loopt vanaf de berghut Kalnik, zuid-oost over de Vuklec rotskam, de toppen Podrevec en Škrinja naar de kloof van de rivier Kamešnica, of Vratno. De wandelroute loopt door bossen, behalve in het begin en aan het eind. De lengte van de wandelroute is 4500 meter en duurt 2-3 uur.

Kalnik – Varaždinske toplice
De route gaat door de bossen van noordelijk Kalnik. Het gaat over de rotskam Hruškovec en de weg daalt dan sterk richting het dorp Ljubelj Kalnički, welke omringd wordt door een prachtig boslandschap. Nabij de route kan je een mooie 5meter hoge waterval bezoeken, deze stroomt in het vroege voorjaar als het gevoed wordt door smeltende sneeuw. De wandelroute is ongeveer 9 kilometer lang en de wandeling duurt 5-6 uur.

Rots klimmen
Rondom het oude Fort van Kalnik, zijn vele klimroutes uitgezet die verschillen in moeilijkheidsgraad. Het unieke landschap van de regio Kalnik werd vindt zijn oorsprong in de botsing tussen twee tektonische platen, de zuidelijke, behorende tot de ‘Dinariden’, en de noordelijke, welke tot de Alpen behoort. De twee aangrenzende zijden hebben de massieve kalkstenen rots richel gevormd op een hoogte die relatief laag is ten opzichte van het zeeniveau. De hoogte van de witte kalkstenen rotsen varieert van 10 tot 15 meter en zijn ideaal geschikt om te sport klimmen.

Fietsen
De fietsroutes rondom Kalnik, met goede bewegwijzering, vormen onderdeel van een groter fietsnetwerk van het project ”BA Biking – By Bicycle from Balaton to the Adriatic” wat mede gefinancierd is door de Europese Unie onder het ‘IPA Cross-Border Programma voor Hongarije – Kroatië, 2007-2013. Meer informatie over de fietsroutes in deze regio kan je vinden op deze website.

Bij de berghut Planinarski Dom Kalnik kan je slapen en er is ook een restaurant, de berghut en restaurant zijn dinsdag – vrijdag open van 13.00 -20.00 en in het weekend en feestdagen van 09.00 – 20.00, maar gesloten op maandagen.

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close