Bezoek de sprookjesachtige bron van de rivier de Kupa!

We hebben een bezoek gebracht aan het prachtige, groene en bergachtige natuurpark ‘Risnjak’ waar we de bron van de rivier de Kupa hebben opgezocht. Het is een leuke wandeling daarnaartoe, die ook geschikt is voor kinderen, door een prachtig bos. Je loopt naar beneden over een bospad tot je bij een prachtig groenblauw gekleurde rivier komt. Bij het water aangekomen ga je linksaf stroomopwaarts en na enkele honderden meters komt je bij de bron van de rivier! Het ziet er sprookjesachtig uit, een beetje mist over het wateroppervlak, de kleur van het water en de mooie omringende bossen waar nog volop wilde dieren leven zoals reeën, vossen, en vogeltjes die prachtig zingen. Neem wat proviand mee voor een picknick aan het water en loop nog een stuk stroomafwaarts langs de rivier.
Je kan ook de hele rondweg van ‘Razloge’ naar ‘Osilnica’, net over de grens in Slovenië, lopen – deze goed gemarkeerde route langs de rivier duurt ruim 5 uur, met een te overbruggen hoogteverschil van 350m.

Enkele wetenswaardigheden over de bron van de rivier de Kupa

 • De rivier de Kupa is 296 km lang en stroomt uiteindelijk bij de stad Sisak in de rivier de Sava
 • De Kupa begint in Kroatië en vormt deels de grens met Slovenië
 • Er stroomt minimaal 1200 liter per seconde water uit de bron omhoog
 • De temperatuur van het bronwater is 7 graden Celsius

Hoe kom je bij de bron van de Kupa?

 • Er is geen busverbinding, dus je kan er alleen met de auto komen
 • Ga naar nationaal park Risnjak, wat een vakantie bestemming op zich kan zijn, met zijn prachtige natuur, ideaal voor wandelingen
 • NP Risnjak bereik je met de snelweg A6, van de kuststad Rijeka richtig ‘Karlovac/Zagreb’, je neemt de afslag ‘Delnice’
 • Ga dan richting ‘Crni Lug’, van daaruit noordwaarts naar ‘Malo Selo’ dan na 2km rechtsaf op een kleinere weg
 • Na 700 m links afslaan naar ‘Razloski Okrug’, even na dit gehucht rechtsaf naar ‘Razloge’ – zoek hier een parkeerplaats
 • Er zijn bordjes en neem de route ‘Razloge – Kupari’ (wandeling van ca 1,5 uur)

Tip voor families met kinderen

 • Er is nog een leuk leerpad ‘Poucna Staza Leskadat ca 1 3/4 uur duurt in de buurt van ‘Crni Lug’
 • Ga vanaf ‘Crni Lug’ naar ‘Bela Vodica’ bij het info centrum van nationaal park Risnjak, hier zijn volop parkeermogelijkheden
 • Langs het leerpad staan borden met informatie over de dieren- en plantenwereld, geologie, klimaat&cultuur van de streek
boswandeling

Nationaal park Risnjak

Loop over de wandelpaden in dit prachtige nationale park met dichte bossen in een prachtig berglandschap. Geniet van de ruige natuur in dit mooie gebied met zijn buitengewone flora en fauna. Perfect nationaal park voor lange wandelingen door bergachtig bossen en mooie vergezichten. Er zijn mountainbikeroutes, en mountainbikes te huur, en er zijn groeps-rondleidingen (maximaal 50 personen), en je kan …

boswandeling

Wandelen in het binnenland van Kroatië

Kroatië is het wandelland bij uitstek. Het warme klimaat zorgt ervoor dat het vanaf vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst prachtig is om korte en lange wandelingen te maken. In de hoge bergen kan er nog lang sneeuw liggen, maar Kroatië heeft in het binnenland vooral veel lage heuvelgebieden waar het voorjaar al vroeg begint. Er zijn …

Door verder te gaan, gaat u akkoord met het gebruik van cookies meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close